Hva er gjennomsnittsrenten på norske forbrukslån?

Hvis du skal søke lån, så er det i bunn og grunn én ting som bør bekymre deg. Og det er om renten er lav eller høy – og det er naturligvis fordelaktig om den er lav. Det er nemlig ikke mer hokus-pokus enn som så, for jo lavere rente, jo mer penger sparer du. Da blir det naturlige spørsmålet: Hva er egentlig gjennomsnittlig effektiv rente for et typisk, norsk forbrukslån?

Lavere rente enn noen gang før

Det er vanskelig å regne ut gjennomsnittsrenten på norske forbrukslån, rett og slett fordi det ikke finnes noen offisiell statistikk på dette. Men vi har sammenlignet det som oppgis på nettsidene til flere titalls norske banker, og kommet frem til at gjennomsnittlig effektiv rente ligger på rundt 15 prosent.

For deg som skal låne så er dette ganske kurant. Det er lavere enn noen gang før, og hvis du skal ta opp forbrukslån, så har trolig timingen aldri vært bedre!

Trekk ifra 23 prosent

Dessuten kan du trekke ifra 23 prosent fra den effektive renten. Du får nemlig denne prosenten tilbake på skatten, som betyr at hvis du betaler 10 000 kroner i renter i løpet av ett år, så får du tilbake 2300 kroner i juni.

Ferske tall fra Aftenposten.no viser i tillegg at majoriteten av de som søker om lån ikke mottar det pristilbudet som banken kommer med.

Du blir riktignok nødt til å betale hele summen når tilbakebetalingen av lånet begynner, for banken vil ha pengene sine. Det er staten som tar «regningen» i form av skattefradraget, som var på hele 28 prosent for bare noen år siden. Allikevel er det en gladnyhet for mange at den reelle kostnaden på forbrukslånet er lavere enn hva man kanskje først tenkte.

Renter under 10 prosent

Selv om gjennomsnittsrenten er på rundt 15 prosent, så er det naturligvis mulig å få en enda lavere rente enn som så. Vi har hørt om flere tilfeller der låntakeren har fått en effektiv rente på under 10 prosent. Dette krever dog god økonomi og inntekt, men det er absolutt mulig hvis disse faktorene er til stedet.

Det er også mulig at man havner i den andre enden av skalaen – altså opp mot eller over 20 prosent effektiv rente. Hvis inntekten har vært dårlig, man er ung og har hatt varierende inntekt de seneste årene eller av andre årsaker får en dårlig kredittscore hos kredittbyråene, så må man trolig regne med å få en rente som er høyere enn gjennomsnittsrenten. Men denne kan alltids refinansieres en gang i fremtiden!